Is een scooterverzekering verplicht?

Een WA-verzekering is verplicht voor alle eigenaren van een motorvoertuig en hier vallen naast auto’s ook motors, bromfietsen en scooters onder. Een WA-verzekering staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering. Dit houdt in dat als u bij het gebruik van uw scooter iemand anders schade berokkent u verzekerd bent voor de schade die u heeft veroorzaakt bij anderen, zowel lichamelijke als materiële schade.

Het is verplicht om een scooter op de dag van aanschaf nog te verzekeren, dat dit nu online kan is dus wel zo makkelijk. Vergelijk hier de scooterverzekeringen.

Scooter alleen verzekeren op de openbare weg

snorscooter verzekerenHet niet verzekeren van een scooter is strafbaar en wordt jaarlijks gecontroleerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het is dus niet zo dat het enkel aan het licht komt dat u niet verzekerd bent als er iets gebeurt, de RDW controleert voor elke kentekenregistratie of deze ook verzekerd is.

Officieel is het zo dat u uw scooter niet hoeft te verzekeren als u er niet mee op de openbare weg gaat, dus als u voor langere periode de scooter niet zou gebruiken zou u voor die periode niet verzekerd hoeven te zijn. De RDW gaat er echter altijd van uit dat een voertuig gebruikt wordt tenzij dit anders bij hen aangemeld is door middel van een schorsing.

Scooterverzekering laten schorsen bij de RDW

Een schorsing kunt u bij de RDW aanmelden voor periodes van een jaar, maar je kunt de schorsing elk moment kosteloos opheffen. Zolang het voertuig geschorst is hoeft er geen WA-verzekering voor afgesloten zijn, maar mag je hem ook niet gebruiken op de openbare weg.

Op het moment dat de schorsing afloopt of opgeheven wordt, dient de scooter weer verzekerd te zijn.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail